Cat de sigura este sursa ta de apa ?

 Trăim în Europa și cu siguranță nu ne punem problema că pentru noi, apa este o sursă finită și sigură, așa cum de altfel apa este o sursă limitată și nesigură pentru multe alte părți ale lumii.

Dar ne-am întrebat vreodată cât de sigură este apa pe care o consumăm și cât de sigură este sursa acesteia?

Vei afla din acest articol, cât de importantă este pânza freatică pentru omenire, și tocmai importanța acesteia te va face să te gândești cât de mult este influențată negativ de către cei care poluează.

Apa subterană are cea mai mare contribuție atunci când vorbim despre consumul de apă potabilă. Pe aceasta o găsim în fântâni, izvoare, spații naturale deschise, sedimente, roci, în multe dintre cazuri fiind greu accesibilă. Peste 90% din totalul consumului de apă potabilă provine din apa subterană sau pânza freatică.

La rândul ei, apa subterană se formează în urma precipitațiilor, care se infiltrează în pământ până la pânza freatică. Dacă precipitațiile cad pe suprafețe de pământ contaminate, apa are puterea de a dizolva o mare parte din contaminant care va ajunge odată cu apa în pânza freatică și implicit în apa subterană.

În consecință, un contaminant poate pătrunde în pânza freatică, apă care este extrasă și care va avea nevoie de tratamente speciale pentru a putea fi trimisă prin sistemul public de alimentare către tine. Mai mult decât atât, cel mai mult de suferit de pe urma contaminanților sunt fântânile în care ajunge apa netratată, poluată și pe care mulți dintre noi, cei care avem o fântână în curte, o folosim ca apă potabilă.

Contaminanții pot fi grupați în trei categorii:

  1.         microorganisme(bacterii, viruși)
  2.         substanțe chimice anorganice(nitrat, arsenic, metale)
  3.         substanțe chimice organice(solvenți, combustibili, pesticide)

Chiar dacă sunt practici obișnuite, putem asocia poluarea și cu depozitele de deșeuri, benzinării, industria grea, scurgerile de apă pluvială, atelierele auto, care nu sunt 100% sigure și care au un aport în ceea ce privește poluarea apei.

Poți crea împreună cu comunitatea în care locuiești, un plan prin care să ții sub control sau să inventariezi factorii poluanți din zona în care locuiești, în doar câțiva pași:

  1.         pune bazele unei echipe formată din vecini bine inteționați
  2.         delimitează zonele pe care vrei să le menții nepoluate
  3.         efectuează un inventar al tuturor factorilor poluanți
  4.         creează un plan de întreținere ale terenurilor din jurul fântânilor sau a apelor care trec prin comunitate

Sunt foarte multe programe menite să reducă poluarea apei subterane, mai ales în zona fântânilor, locuri din care mare parte a populației se alimentează cu apă. Dacă locuiești într-o asemenea comunitate, te sfătuim să nu rămâi impasibil și să încerci să pui la cale un plan local prin care împreună cu ceilalți oameni din comunitate, poți reduce simțitor poluarea apei din zonă.

Top